Pages Navigation Menu

Tips penyimpanan EBM “titisan EMAS”

Tips penyimpanan EBM “titisan EMAS”
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tips penyimpanan EBM

tips penyimpanan EBM

Susu fresh yang sempat di pump pagi 06/08/15

Ramai yang pm saya bertanyakan hal yang sama, kenapa saya suka asing susu sikit-sikit dalam satu plastik i.e. 3-4oz saja. Okey kat sini ummi cuba kongsikan untuk kebaikan bersama, tips penyimpanan EBM. Di harap dapat serba sedikit membantu ibu-ibu hebat di luar sana untuk handle penyimpanan EBM “titisan emas” buat si manja.
.
Saya suka.. Sebab memudahkan kerja pengendalian ebm. Bila dah cairkan, susu perlu dihabiskan dalam tempoh 24jam dan tidak boleh dibekukan kembali. Bila dah dipanaskan, ebm perlu dihabiskan dalam masa sejam. Maka saya suka letak untuk sekali guna si kecil terus. Kalau banyak, berlaku pembaziran di situ.
.
Terus asingkan mengikut kuantiti anak sekali minum. Kita kenal anak kita minum banyak mana utk sekali sesi kan? Macam Irfan, 3oz pun tak habis. Dia minum kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit-sedikit. Malam pun sama, setiap 2 jam mesti bangun menyusu.
.
Kebanyakan masa seharian memang saya direct feed. Jadi kenapa perlu pump dan simpan stok? ^_^ Sebenarnya stok ni InsyaAllah bakal digunakan time kami mengikuti trip ke Italy sponsored by Shaklee November nanti. Time tu Irfan dah 6 bulan. Sesuai kot 3-4oz persesi. Mcm abg Izz dulu, setahun pun masih minum 3oz saja. Kalau 4oz dalam botol tu mesti akan ada balance 1oz.
.
Permudahkanlah segala perjalanan kami ya Allah.. semoga ummi dapat breastfeedkan Hadi Irfan lebih dari 2 tahun seperti abg Izz dulu.
.
Ok dah siap pumping session. Jom telan Alfalfa dan bancuh ESP suam. Milkbooster yang paling ummi suka ^_^


Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook