Pages Navigation Menu

Puding Gula Hangus

Puding Gula Hangus
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

image

image

Puding ni sejuk2 sedap kan telan.. Kalo bulan puasa org jual seketul RM2 tau. Buat aje sendiri. Senang, ringkas, jimat dan yang penting.. sedap!!

Nak resepi puding gula hangus yang ringkas? Meh akak payung. hikhik
Ada org kadang panggil puding caremel kan? sama je..

Untuk caremel:
9 sudu besar gula putih, goreng dlm loyang yg nak di kukus tu. Goreng sampai kaler perang. Saya suke buat kaler brown gelap sikit. Rasa pahit2 sikit. sedap dan cantik.. agak2 dh puas hati dgn kaler tu, masukkn air panas..dlm setengah cawan..(hati2 sbb merecik)..kacau2 sampai sebati, tutup api. biarkan dekat tepi.

Utk adunan puding:
kacau je sume bahan di bawah sampai sebati.  Tak perlu kacau beria sangat. Biasa2 je..
-9 biji telur gred A. Telur kecil blh tambah bilangan
– 1 tin susu cair
– 1/2 tin susu pekat manis (boleh kurangkan sikit kalau tak nak manis sgt)
– 1 gelas air masak
– 1 sudu bedar asen vanila

Bila dah sebati adunan ni, ambk penapis, tapis masuk dlm loyang yg dah ada gula hangus tadi tu. Tapis ni nk bg takda yg bketul2 tu..

Kukus selama 45 minit. Biarkan sejuk dan boleh masuk peti ais. Telangkupkan biar kaler brown kat atas baru lagi menggoda

Jangan lupa SHARE park kat wall masing-masing supaya tak lupa


Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook